Cui se adreseaza psihoterapia centrata pe persoana si cum functioneaza ea?

de Cristina Stoica
psihoterapie

De ce psihoterapia centrata pe persoana?

Pentru cine acest tip de psihoterapie si cum functioneaza ea?

Nu exista persoana motivata fiind, care sa nu beneficieze in urma unui astfel de proces psihoterapeutic.

De ce spun acest lucru?

Pentru ca este o orientare psihoterapeutica care nu pune un mare accent doar pe aspectele cognitive ale experientei individului, ci si pe cele emotionale in functie de nevoia fiecaruia. Omul este un intreg si nu poate functiona intr-o buna congruenta de sine daca isi asculta doar cognitia sau doar partea emotionala, este ca si cand omul ar functiona doar pe jumatate( doar capul sau doar corpul).

Imaginati-va, cum ar fi…?!

“Emotia si cognitia trebuie sa faca front comun pentru a fi salvate!”

Intr-un astfel de proces psihoterapeutic, individul nu doar acumuleaza date, psihoterapia nu consta doar in asimilarea de cunostinte, ci se intrepatrunde cu toate sectoarele existentei sale.

„Procesul psihoterapeutic schimba ceva in comportamentul individului, in actiunile pe care le alege in viitor, in atitudinile sale si in personalitatea sa.”

Asadar, un echilibru interior ajuta la o buna si sanatoasa  functionare a organismului uman.
Doar in psihoterapia centrata pe persoana si cu empatia terapeutului, individul gaseste toate conditiile necesare pentru o buna crestere si dezvoltare armonioasa.

Constatarile si beneficiile clientilor in urma unui astfel de proces:

  • Se va observa ca in relatiile cu alte persoane pe termen lung nu ajuta la nimic faptul ca va purtati ca si cum ati fi ceea ce nu sunteti.
  • Persoana simte diferenta si devine mai eficienta atunci cand se poate asculta pe ea insasi cu o atitudine de acceptare si poate fi ea pur si simplu.
  • Va accepta si isi va da voie sa inteleaga faptul ca o alta persoana are o valoare imensa.
  • Persoana va deveni mai bogata in interior daca isi deschide canalele prin care altii ii pot comunica sentimentele lor, lumea lor perceptiva personala.
  • Intelege cat de recompensator este faptul ca poate accepta o alta persoana.
  • Cu cat este mai deschisa persoana fata de realitatile sale interioare si din cealalta persoana, cu atat isi doreste mai putin sa dreaga lucruri, sa faca ceva in locul altei persoane.
  • Poate avea incredere in experienta sa.
  • Nu se va ghida după evaluarile facute de alte persoane.
  • Va descoperi placerea si ordinea experientei.
  • Experienta va deveni cea mai inalta autoritate pentru individ.

„Asadar, viata la potentialul ei maxim este un proces fluid, schimbator in care nimic nu e fix.”  Carl R. Rogers!

Pentru cine acest tip de psihoterapie?

Psihoterapia centrata pe persoana poate fi aplicata cu succes in cadrul terapiei individuale, in grup sau in terapia de familie.

De asemenea mai poate fi utilizata pe larg in schizofrenie, depresie, anxietate, alcoolism, disfunctii cognitive si tulburari de personalitate.

Psihoterapia este pentru acele persoane ce vor  o semnificatie a sentimentelor si experientei personale, pentru persoanele care sunt ratacite intr-o etapa a vietii lor, alegand o directie gresita sau lasandu-se influentate. Este pentru persoanele care se pierd pe ele insasi, incercand sa devina ceva ce tot nu reusesc…, sa devina altcineva. Este pentru oameni aflati in suferinta datorita unor pierderi, unor despartiri, unei psihotraume si a caror viata a devenit deznadajduita.

Psihoterapia este un proces pentru oamenii ce vor sa creasca.  Nimeni nu este perfect, de aceea, psihoterapia este pentru noi toti.

 O sedinta dureaza 45 – 50 de minute, pana in 60 de minute.

Cum functioneaza acest mod de psihoterapie si cum se produce schimbarea?

In general acest tip de proces merge de la un punct al fixitatii, al rigiditatii in care persoana refuza schimbarea, isi neaga sentimentele si semnificatiile acestora, relatiile stranse cu multa comunicare sunt considerate periculoase, nu exista deloc simtul responsabilitatii personale in ceea ce priveste problemele si nici asumarea acestora.

Este un proces psihoterapeutic continuum, care nu vizeaza doar problema prezenta a individului in sine si, nu ii furnizeaza persoanei solutia doar de moment, ci o insoteste pe tot parcursul terapiei, intorcand persoana undeva inapoi pentru o mai buna cunoastere, acceptare si intelegere a situatiei dificile de atunci, dupa care va continua multumit mai departe.

Procesul de schimbare incepe atunci cand individul este motivat, cand se percepe ca fiind primit, acceptat, inteles asa cum este, atunci cand constata ca altcineva ii asculta si-i accepta sentimentele, devine putin cate putin capabil sa se asculte pe sine, incepe sa fie receptiv la ceea ce ii comunica interiorul sau, incepe sa-si dea seama ca este furios, sa recunoasca momentele cand este speriat chiar sa-si dea seama cand se simte curajos. Invata sa se accepte, sa se inteleaga si sa-si acceseze resursele interioare atunci cand ajunge intr-o situatie lipsita de speranta .

Pe masura ce devine mai deschis fata de ceea ce se petrece, devine capabil sa-si asculte sentimentele pe care le-a negat si le-a refulat mereu. Continuum-ul acestui proces il duce pe individ departe de fixitate, de izolarea fata de sentimente si experiente, de rigiditatea conceptiei despre sine, de izolare fata de oameni, il duce in directia fluiditatii, a abilitatilor,  invata mereu tot mai multe despre acest proces prin care se produce schimbarea.

Acest proces presupune ca fiind mai multe fire, la început separabile si mai apoi alcatuind tot mai mult o unitate. Pe masura ce procesul continua, aceste fire pot fi delimitate individual si intelese individual, spre momentele de varf  fluide din terapie. Atunci cand toate aceste fire devin intretesute, inseparabile apare trairea imediata a experientelor, atunci cand simtirea si gandirea se intrepatrund, sinele este prezent in experienta.

Cand procesul este ajuns in acest punct, persoana devine un intreg al procesului fluid, al miscarii, al mutabilitatii procesului integrat.

Asadar persoana dobandeste calitatea de a trai subiectiv in experienta prezenta si nu de a avea sentimente cu privire la ea.

 Margareta Toma

Psihoterapeut centrat pe persoana si psiholog clinician.

{custom-field-t6iW}
{custom-field-LOta}
Bifeaza aici daca vrei sa primesti oferte exclusive si recomandari de la mine si partenerii mei
Bifeaza aici daca vrei sa primesti articole informative gratuite
Scrie emailul tau mai jos, bifeaza casutele si apasa pe butonul "Ma Abonez" si vei primi o Sedinta Gratuita de Coaching
- SEDINTA DE COACHING GRATUITA -

Ti-ar mai putea placea si

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora. Accept Detalii

Politica de cookies