Cum alegi psihoterapeutul potrivit tie?

de Cristina Stoica
cum alegi psihoterapeutul

In primul rand asigura-te ca este psihoterapeut si nu doar absolvent de psihologie sau psiholog specializat in cu totul altceva. Este mare diferenta intre specialitati, plus ca, exista foarte multe site-uri de publicitate ale multor psihologi deveniti peste weekend, insa fara drept de libera practica de la Colegiu Psihologilor din Romania. Nu stiu daca Colegiul face demersuri in oprirea acestor fenomene, dar in sfarsit nu este treaba mea.

De asemenea asigurati-va ca respectivul psihoterapeut este autorizat in exercitarea profesiei de Psiholog cu drept de libera practica de la Colegiul Psihologilor din Romania, in specialitatea Psihoterapie.

Un psihoterapeut urmeaza o facultate de psihologie, un master in acelasi domeniu si cursul de formare intr-o orientare psihoterapeutica care dureaza 4 ani. Deci, in total vreo 9 ani de studiu pentru a deveni psihoterapeut cu drept de libera practica de la Colegiul Psihologilor din Romania.

In cel de-al doilea rand chiar si-asa in regula fiind terapeutul ai dreptul sa alegi. Mergi intr-o prima intalnire si observa ce iti transmite psihoterapeutul? Cum te simti in relatie cu el? Exista empatie si acceptare pozitiv neconditionata? Daca nu, mai cauta.

Iti poti da seama de aceste aspecte si din primul contact telefonic, cand suni pentru a face o programare. Nu esti obligat sa mergi acolo unde simti antipatie si inacceptare, cauta pana iti vei gasi terapeutul cu care tu rezonezi cel mai bine.

Alege sa pastrezi psihoterapeutul tau

De ce este bine sa ai terapeutul tau? Pentru ca omul, fie el barbat sau femeie are multa incarcatura emotionala neexteriorizata si negata din diverse motive sau principii, spre exemplu: femeile nu exprima pentru ca se simt neintelese, judecate sau devalorizate, iar barbatii datorita falnicului principiu’ „tu esti barbat si trebuie sa fii puternic”, si-atunci scade valoarea de sine.

„Suntem nascuti pentru a fi iubiti si intelesi!” (indiferent de sex). Prin urmare in relatia terapeutica vei aduce multe emotii, sentimente si trairi unele mai profunde decat altele, vei aduce toate secretele tale, vei vorbi cu el tot ce nu poti vorbi cu oricare alta persoana. Terapeutul este obligat sa pastreze confidentialitatea prin respectarea Codului Deontologic si a Eticii Profesionale.

Nu alege psihoterapeutul datorita locatiei cabinetului

Ghici ce?

Există atatea aplicatii web in care poti face terapie on-line! Skype, WhatsApp, Messenger..

Nu trebuie sa fii prezent fizic acolo in cabinet, unii oameni sunt atat de ocupati incat nu le mai arde sa plece pe drumuri, sunt obositi, mai exista si un trafic infernal in Bucuresti, plus incongruenta din sinea lor. Astfel mai apare inca o presiune pentru ca nu au timp sa vorbeasca cu un terapeut, nu au timp pentru ei, se duc acasa in relatie cu partenera/ul si refuleaza pentru ca, unde? Unde se poate, uneori chiar si asupra copiilor ceea ce este destul de grav, iar relatia incepe sa se strice. Prin urmare poti alege noua tendinta de consiliere sau psihoterapie on-line.

Psihoterapeutul trebuie sa fie bine pregatit, sa aiba pe langa pregatire si calitatile necesare unui bun terapeut, sa fie rabdator si un bun cuprinzator al tuturor laturilor omului pentru a insoti clientul in tot
procesul terapeutic si pe toate coridoarele sufletului sau.

“Viata buna este un proces, nu o stare de a fi. Este o directie nu o destinatie”.
(Carl Rogers- citate! 1967)

{custom-field-t6iW}
{custom-field-LOta}
Bifeaza aici daca vrei sa primesti oferte exclusive si recomandari de la mine si partenerii mei
Bifeaza aici daca vrei sa primesti articole informative gratuite
Scrie emailul tau mai jos, bifeaza casutele si apasa pe butonul "Ma Abonez" si vei primi o Sedinta Gratuita de Coaching
- SEDINTA DE COACHING GRATUITA -

Ti-ar mai putea placea si

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora. Accept Detalii

Politica de cookies