Frica sau anxietate?

de Cristina Stoica
anxietate

Frica si anxietatea, doua sentimente diferite

Stim cu totii ca, in general, fricile creeaza anxietate, ca fricile devin patologice iar cand au devenit asa, nu reprezinta o etapa a procesului normal de dezvoltare a copilului, sau sunt asociate cu comportamente de coping dezadaptative in copilaria mijlocie si mai apoi in adolescenta.

Anxietatea este caracterizata printr-un sentiment de insecuritate de neliniste fata de un pericol anticipat, in timp ce frica este un raspuns emotional fata de un pericol concret si real.

Atunci cand, anxietatea nu este constietizata poate lua forma unor simptome exclusiv fizice si din aceasta cauza, cei afectati pot ajunge sa creada ca sufera de o afectiune organica.

Fricile si ingrijorarile sunt omniprezente in randul copiilor si adolescentilor. Nu toate fricile sunt patologice dar nu sunt rare.

Debutul acestora se afla in copilarie la copiii cu varste mai mari, aceste frici sunt considerate un indicator fidel al anxietatii patologice.
Spre exemplu, atunci cand fobia de separare, fobia sociala, fobia de intuneric si alte fobii specifice sunt intalnite la copiii mai mari putem lua in seama acel indicator al anxietatii patologice, in timp ce aceste fobii sunt normale la copii cu varsta foarte mica si varsta prescolara.
Asadar, cu ajutorul instrumentului psihometric Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC) si etaloane de varsta si gen vom putea diferentia anxietatea normala de cea patologica.

Ce evalueaza Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC)?

  • simptome fizice – tensiunea si simptomele somatice
  • evitare a lezarii – perfectionism si coping anxios
  • anxietatea sociala – frici de umilire si de performanta
  • anxietatea de separare/panica
  • anxietatea totala

Prin urmare parintii isi pot da seama daca copilul are un nivel ridicat al anxietatii si ce este de facut in astfel de situatii.

Margareta Toma
Psiholog clinician/Psihoterapeut

Ti-ar mai putea placea si

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora. Accept Detalii

Politica de cookies