Viziunea mea despre psihoterapie

de Cristina Stoica
psihoterapie

Eu cred cu adevarat ca psihoterapia nu este doar pentru persoanele cu probleme.  Este pentru toata lumea,  la fel ca tine si ca mine, care simte, bucurie, fericire, tristete, furie si frica. Psihoterapia este un proces  pentru oamenii ce vor sa creasca. 

Nimeni nu este perfect,  de aceea, psihoterapia este pentru noi  toti. In procesul psihoterapeutic  gasesti  locul unde poti sa-ti exprimi sentimentele uitate, pentru a-ti organiza gandurile, sa te cunosti mai bine si sa descoperi  cine esti cu adevarat, gasesti locul unde sa te simti in siguranta, confortabil si sigur.

Psihoterapeutii  petrec  mult  timp fiind instruiti sa se concentreze asupra nevoilor tale si ale lor, pentru a te ajuta. Ei iti ofera un spatiu privat unde  permit sa iti explorezi  lumea interioara si de a gasi propriile raspunsuri,  nu raspunsurile lor, psihoterapeutii nu dau sfaturi.  Nu exista persoana care nu ar beneficia de pe urma unui proces psihoterapeutic. 

Cu toate acestea, motivatia ar trebuie sa vina de la sine, nu de la prieteni, familie, profesori sau alti profesionisti.

Psihoterapeutii  sunt  diferiti  de prietenii  si  familie care pot incerca sa va ajute cu dragostea lor (si uneori, cu propria lor agenda, din cauza iubirii lor), ei lucreaza  pentru tine. Este trist ca multi oameni din aceasta tara par sa gandeasca  ca “obtinerea de ajutor” este un semn de slabiciune!  Poate  din cauza accentului care se pune pe  independenta.

Intrebarea este……Care este modul in care  oamenii pot avea  o viata sanatoasa, fara a se ajuta reciproc!?

Suntem nascuti sa fim iubiti, ingrijiti si intelesi.  Fara sprijin, este dificil pentru oameni  sa se dezvolte si sa ramana puternici.  Nimeni  nu are “suficienta” iubire.

Chiar daca facem bine acum, vietile noastre se schimba in viitor. Ne imbolnavim si imbatranim, iar cei dragi „trec dincolo” mai devreme  sau  mai  tarziu.  Atunci, vine acel moment  in care  fiecare dintre noi are nevoie  de bunatate, atentie, sustinere si momente private, pentru a-si  alina durerea si  a putea merge mai departe. Niciodata nu este prea tarziu pentru ca cineva sa apeleze la psihoterapie.

Cu toate acestea, pentru a putea începe, este mai bine sa stii despre tine putin cate putin inainte ca problemele sa devina mai mari. Vedem de multe ori tragedii la stiri si auzind oamenii spunand “criminalul ar fi putut sa primeasca ajutor” de la profesionistii din domeniul sanatatii mintale.

Cand aud comentarii de genul asta, as dori sa raspund: “Da, sunt de acord. Toata lumea are nevoie de psihoterapie, cred, inclusiv noi insine.” De aceea incurajez comunitatea sa cunoasca adevarul despre ceea ce psihoterapia poate fi pentru toata lumea.

Ti-ar mai putea placea si

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora. Accept Detalii

Politica de cookies